Una obra poderosa, dura, que combina dolor i humor i en res no exagera, que trasbalsa i se t’enganxa quan ja s’ha acabat i resulta que hauries de dedicar-te a les teves cosetes quotidianes però no pots deixar de pensar-hi, d’evocar-la, de tot.

Un text bèstia i intel·ligent, subtil i salvatge que ens descriu una minúscula comunitat humana arrapada a la primíssima capa de terra que permet un conreu també primíssim a les Illes Aran, una humanitat esquerpa com la costa gelada on pesquen i des d’on es resignen o somien potser la fugida, i que queda trasbalsada pel rodatge d’un film americà, un film real que va immortalitzar, l’any 1934, aquella vida al límit (Man of Aran, de Robert Flaherty, director, anys abans, del primer documentari de la història del cinema).

Que l’obra és bona no és res que calgui descobrir ara, perquè ja ha estat dit i redit i constatat. La dcelebració, arriba avui per la posada en escena que n’han fet al Micalet. Pel fons i la subtilesa i la potència d’aquest muntatge. Per les interpretacions, que conjuguen drama i burla sense ultrapassar mai la subtilíssima ratlla que ho podria convertir en caricatura i que no, que no ho fa. Perquè aquí hi ha ofici. Hi ha art.

La Companyia Teatre Micalet va estrenar El malfet d’Inishmaan, de Martin McDonagh, l’hivern del 2020. Pandèmia, complicacions i, malgrat tot (i això ens salva), l’art.

Ara hi tornen. Hi tornen! Quina sort que tenim.

 

Títol: El Malfet d’Inishmaan
Autor: Martin McDonagh
Direcció: Joan Peris
Repartiment: Pilar Almeria, Josep Manel Casany, Héctor Fuster, Enric Juezas, Pilar Matas, Isabel Requena, Laura Sanchis, Bruno Tamarit i Guille Zavala
Lloc: Teatre Micalet (València)
Dates: del 19 d’abril al 14 de maig de 2023

Els comentaris estan tancats.